Identifikationsmedier, låse og låseplan

Via identifikationsmedier

Ved fællesbetegnelsen identifikationsmedium forstås alle komponenter, hvormed en person kan identificeres ved en lås. Det omfatter i første omfang:

Identifikationsmedier kan kommunikere med aktiv-teknologi (25 kHz) og/eller passiv-teknologi (RFID, 13,56 MHz).

Afhængigt af opgaven har begge teknologier fordele.

Identifikationsmedier har to vigtige numre:

Serienummeret er et unikt nummer for hvert identifikationsmedium, mens TID kun er unikt i låseanlægget.

Under synkroniseringen etableres en sammenkobling i databasen mellem det udlæste serienummer og TID (= transponder-ID). Kaffemaskinen AXM Lite ved altså, hvilket serienummer og hvilken TID der hører sammen.

Men denne sammenkobling bliver i AXM Lite og skrives ikke på identifikationsmedier eller låse. En lås kontrollerer med TID (og ikke med serienummeret), om et identifikationsmedium er berettiget eller ej.

Via låse

Ved fællesbetegnelsen låse forstås alle komponenter, der "aktiveres" med et identifikationsmedium. Låse monteres som regel i en dør (undtagen SmartRelais). Til låse hører i første omfang:

Låse kan også kommunikere med identifikationsmedierne med flere teknologier:

Vigtigt er, at de anvendte teknologier passer sammen. En passiv lås kan normalt ikke åbnes med et aktivt identifikationsmedium, men kun med et passivt.

Hver lås har - ligesom et identifikationsmedium - to vigtige numre:

Under synkroniseringen etableres en sammenkobling i databasen mellem det udlæste serienummer og SID. Kaffemaskinen AXM Lite ved altså, hvilket serienummer og hvilken TID der hører sammen. Men denne sammenkobling bliver i AXM Lite og skrives ikke på identifikationsmedier eller låse. En lås kontrollerer med TID (og ikke med serienummeret), om et identifikationsmedium er berettiget eller ej.

Normalt behøver du ikke at beskæftige dig med TID og SID, da AXM Lite klarer alt i baggrunden. Et særtilfælde er et mistet identifikationsmedium (se Vedvarende spærring og udskiftning af mistet/stjålet identifikationsmedium).

Via låseplan

I låseplanen vises og gemmes matrixen meget forenklet sagt. Den indeholder blandt andet rettighederne. Takket være låseplanen ved låse og identifikationsmedier, hvem der er berettiget i forhold til hinanden.